Ce sunt peletii? Afla totul despre peleti!

Ce sunt peletii? Afla totul despre peleti!

Peletii sunt deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde, neuscat. Cu alte cuvinte rumegusul rezultat in urma prelucrarii lemnului este bine uscat, apoi i se adauga un liant, acest amestec se supune presarii, apoi taierii cu utilaje specializate si are ca rezultat peletul.

Pe scurt, peletii sunt combustibili solizi ce răspund noilor cerințe de utilizare a energiei "curate" și regenerative, în formǎ de mici creioane (cu diametru intre 2-12 mm si o lungime medie de 3-5 cm), cu o umiditate sub 8%, dar o putere calorică de circa 4500kcal/kg, reprezentand astazi alternativa de încălzire domestică cea mai curată. Din ce sunt facuti peletii? Produși din materiale biomasice (resturi de lemn/vegetale, paie, tulpini de floarea soarelui/porumb, frunze etc); producerea lor de obicei nu necesită aditivi/lianți datorită rășinilor existente natural în materia primă de bază.

 

 

INCALZIREA CU PELETI?

Din cauza unor considerente de sanatate si de control al calitatii aerului, peletii din lemn sunt de preferat in locul carbunelui pentru producerea de energie termica, spun parerile si studiile specialistilor. Produse fara aditivi, arderea peletilor din lemn este neutra, nu generezeaza cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Compozitia este alcatuita din surse biologice 100% presate prin niste gauri mici intr-o masina sferica care leaga granulele impreuna. Au un randament de ardere mult mai mare, deoarece procesul de legare reduce umiditatea la mai putin de 10%.

Sunt o alternativa stabila, regenerabila, de incalzire a locuintelor utilizata in prezent pe scara larga in intreaga lume. Peleții reprezintă o energie mai ieftină, decat cea obținută de combustibilii fosili, fiind si regenerabilă. Emisiile mici de dioxid de carbon înseamnă că nu afectează mediul înconjurător.

În ultimii ani s-a constatat o cerere din ce în ce mai mare pentru furnizarea echipamentelor care utilizează ca și combustibil peleții (sobe, seminee sau centrale pe peleti); implicit o creștere a necesarului de peleți. Peleţii de calitate bună au suprafaţa netedă şi uniformă, sunt de aceaşi dimensiune şi nu se fărâmă. Pentru a controla calitatea peleţilor, se pune în apă: peleţii de calitate bună rămân la suprafaţa apei, peleţii de calitate slabă se scufundă în apă.

 

 

AVANTAJELE acestui combustibil:

-reprezintă o sursă de energie ecologică, curată;

-conferă o autonomie ridicată a centralei; în funcție de volumul depozitului de peleți utilizat, ajungându-se la o periodicitate a realimentării de la 2-3 zile până la 30-60 zile.

-fiind neutrii din punct de vedere al emisiilor de CO2, acestea sunt foarte reduse;

-emisia de fum rezultată în urma arderii este foarte redusă;

-cenușa rezultată este în cantități mici (în cazul utilizării peleților de calitate), ea putând fi folosită ca și îngrășământ natural;

-costurile aferente exploatării raportate la aceeași putere obținută cu o centrală pe gaz în condensație sunt aproximativ identice;

-randamentul arderii comparativ cu folosirea lemnului este mai mare;

-spațiul de depozitare al peleților este relativ redus: 1,2-1,5 mc

Mai multa caldura, costuri mai mici: Peletii din lemn produc mai multa caldura la un cost mai mic decat aproape orice alta sursa, cu un nivel foarte scazut de emisii nedorite. Utilizand peleti rumegus in sobe, seminee sau centrale, se va obtine aceeasi caldura ca si atunci cand sunt folosite gazele naturale sau electrice si ofera mai multa caldura consistenta decat lemnul de foc.

Economie: Peletii sunt mai eficienti decat lemnul in sine datorita continutului scazut de umiditate si a arderii complete. O tona de peleti de lemn contine valoarea de caldura a circa unu si jumatate metri cubi de lemn.

 

Postarea urmatoare

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!